Tarothuis: Werkboek Schaduwwerk deel 1

Schaduwwerk klinkt erg mysterieus en eng, maar gaat het om het wegpeuteren van laagjes om uiteindelijk jezelf beter te leren kennen. In de podcast van vorige week zijn we uitgebreid ingegaan op schaduwwerk en hoe dit samengaat met het werken met tarotkaarten (en orakelkaarten). Deze week deel 1 van een werkboek om je eigen schaduwkant beter te leren kennen. 

Wat is schaduwwerk?

Het principe van schaduwwerk komt van Carl Jung, een Zwitserse (1875-1961). Hij was gefascineerd door de vraag: waarom doen ogenschijnlijk goede mensen duidelijk slechte dingen.

In zijn visie gebruik je je schaduw om alles te verbergen wat je niet wenselijk aan jezelf vindt. Het zijn delen van jezelf die je afgewezen en onderdrukt hebt. Zoals emoties, karaktereigenschappen, herinneringen, geheimen, dromen, verlangens, angsten en impulsen.

Waarom aan de slag met je schaduwkant?

Als je iets wegstopt in je schaduw verdwijnt het niet. Het kan blijven woekeren en je leven – bewust of onbewust – blijven beïnvloeden. Bijvoorbeeld in je relaties met anderen, of met jezelf. 

Als tarotist beïnvloedt het ook de duidingen van je kaarten. Als je niet oppast, kleuren ze je vertalingen en loop je het risico je eigen onzekerheden te gaan projecteren op diegene voor wie je de kaarten legt.

Datgene wat je in de schaduw hebt gezet, is een wezenlijk onderdeel van jou. Door het te verbergen kun je het niet gebruiken en vaak hindert het je in je creativiteit en in het zijn van je authentieke ik.

Download deel 1 van het werkboek

Delen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *