Sint Rochus – legpatroon voor een pandemie

[Een prachtige Tarot legging van Berthe van Soest zie ook www.berthevansoest.nl]

Een prachtige Tarot legging van Berthe van SoestWe zitten nu langer dan zes maanden in de pandemie. Onze levens zijn ingrijpend veranderd. Hoe ga je daarmee om? Wat helpt je? Sint Rochus (1380), een heilige vergezelt je op je mijmertocht met de kaarten.

Sint Rochus is één van de zes pestheiligen, die werden aangeroepen bij de pest en andere epidemieën. Hij verzorgde pestlijders, sommigen genas hij, en hij kreeg zelf ook de pest. Hij trok zich eenzaam terug in een grot in het bos, hij wilde niemand besmetten. Een hond bracht hem iedere dag brood en er kwam ook een engel bij hem. Zo bleef hij in leven en hij genas.

Rochus is een populaire heilige. Op afbeeldingen toont Rochus zijn wond. Dat is zeldzaam. Ook dat hij zelf besmet wordt, terwijl hij anderen geneest. Het maakt Rochus een mens zoals wij. Hij kan ook besmet worden.

Ik stel me voor dat de hond niet alleen eten brengt, maar ook lekker warm tegen hem aan ligt en zijn wonden likt. Die engel met beker en spatel hierboven, die iets genezends op de wond doet, is ook fijn om voor te stellen. :::

Werkwijze

1.Hieronder staan 22 vragen. Trek en duid de kaarten vraag voor vraag en sta bij elke kaart rustig stil. Je hoeft niet voor alle vragen een kaart te trekken. Het zijn er veel. Ontspan, het zijn vragen om over te mijmeren. Schrijf je duidingen (kort) op.

2. Als je de kaarten getrokken en geduid hebt, kies je een of meer kaarten uit, die een probleem laten zien of een verlangen, een innerlijk proces of een lastige situatie, of iets wat je nieuwsgierig maakt. Noteer die kaarten.

3. Denk dan een moment aan Rochus voor je de volgende stap maakt. Hoe hij zieken verzorgde en genas, dat hij zelf ziek werd, geïsoleerd in een grot lag en werd geholpen door een hond of een engel. Denk aan hoe jij nu ook een beetje hulp nodig hebt, net als Rochus.

4. Met je gedachten bij Rochus en de hulp die je kan gebruiken, schud je alle kaarte die je getrokken hebt. Leg ze omgekeerd neer, in een willekeurig patroon. Schots en scheef, hoe je het ook maar wil. Schuif net zo lang met de kaarten tot je voelt dat ze goed liggen ten opzichte van elkaar.

5. Draai de kaarten nu om. Zoek op waar je ‘probleemkaarten’ en je verlangens liggen, de kaarten die je genoteerd hebt in stap 2. Kijk welke kaarten daarom heen gegroepeerd zijn. Onderzoek op welke manier die kaarten op je situatie of wens inwerken. Welke maken het moeilijker? Welke verlichten je probleem of helpen? Welke kaarten dragen bij aan je verlangen? Welke kaarten geven inzicht in waar je nieuwsgierig naar bent? Het gaat er om, creatief te worden, zodat je nieuwe manieren van kijken krijgt of oplossingen vindt. Neem de tijd.

Vragen voor de kaarten

1. Wie was ik, een beeld van mijzelf in mijn situatie voordat de pandemie uitbrak.
2. Wie ben ik nu?
3. Een beeld van mijn omgeving (werk / thuis / familie / vrienden)
4. Wat is het belangrijkste wat mij overkomt (of overkomen is) in deze tijd?
5. Wat raakt mij het meest?
6. Wat is mijn grootste zorg?
7. Wat mis ik?
8. Waar ben ik bang voor?
9. Wat houdt mij gevangen?
10. Wat maakt mij vrij?
11. Voor wie kan ik de hond of de engel zijn, redden, steun bieden of troosten?
12. Hoe kan ik zielscontact houden, op anderhalve meter of in isolatie?
13. Hoe kan ik het beste omgaan met vrienden / familieleden / collega’s die heel anders over corona denken dan ik?
14. Hoe kan ik nieuwe contacten leggen?
15. Waartoe ben ik geroepen in deze tijd, wat is mijn opdracht?
16. Van welke kennis kan ik gebruik maken in mijn optreden?
17. Waar kan ik op rekenen?
18. Wat kan ik beter vermijden?
19. Waar raak ik door gewond?
20. Wie likt mijn wonden en brengt mij troost?
21. Wie zal mij vinden als ik ziek ben?
22. Wie of wat zal mij in leven houden?

© Berthe van Soest, september 2020

Delen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *