Ontmoet de Urban Witches Rotterdam

Atropa
Atropa (32) richtte twee jaar geleden Urban Witches Rotterdam op. Geen verzameling oude vrouwen met haakneus en wrat, maar moderne, stadse dames die zij leert te dansen onder de volle maan en vooral om te doen wat hun hartje hen ingeeft.

De fascinatie voor hekserij heeft ze van haar moeder, van wie ze een voorliefde voor al het vreemde en afwijkende geërfd heeft. Zo legde ze op 11-jarige leeftijd al tarotkaarten en begon ze zich twee jaar later te verdiepen in ‘maanmagie’.

Pseudo-diepzinnig gedoe
Maar daarnaast heeft Atropa (nickname) ook nog een rationele kant. Net als haar vader, al jaren werkzaam als laboratorium-wetenschapper, gelooft ze niet in waarzeggers of al te zweverig pseudo-diepzinnig gedoe.

‘Pastel-hekserij’, zoals zij de stroming noemt waar een zweem van do-it-yourself therapie omheen hangt, is duidelijk niet aan haar besteed. Atropa is meer een heks van het kaliber ‘niet lullen, maar poetsen’.

Stereotype
Een stadse heks die weliswaar de natuur vereert, jaarfeesten viert en onder de volle maan danst, maar verder in niets lijkt op het stereotype van de oude vrouw met haakneus en wrat.

Natuurreligie
Wat voor hekserij zij dan wel bedrijft? ,,Het soort dat je helpt jouw innerlijke kracht beter te kanaliseren. Die je grip geeft op wat er zowel geestelijk als lichamelijk in je gebeurt. Daar hoort voor mij bijvoorbeeld een stukje mindfulness bij. Maar ook yoga helpt. En een beetje dwalen in de natuur, want hekserij is van origine een natuurreligie.

Opladen
Daarvoor gaat Atropa bij voorkeur richting strand. Maar ook in het drukke Rotterdam kun je opladen in natuur, aldus de oprichter van Urban Witches Rotterdam. ,,Denk aan het Arboretum Trompenburg, Park Schoonoord of gewoon ergens op een stil plekje langs de Maas.”

Maasgod en Rottenimf
De rivier is voor haar sowieso een magische plek. Zo is ze in haar zoektocht naar Rotterdamse verhalen en mythes op het spoor gekomen van de Maasgod en de Rottenimf; twee mythologische figuren die, net als Romulus en Remus dat waren voor Rome, de geboortegevers van de stad Rotterdam zijn.

Atropa: ,,Bedoeling is om er uiteindelijk een boek over te schrijven en om de stadsmythe verder uit te diepen. Een beetje meer trots op Rotterdam kan geen kwaad. Zie het als een cultus met een knipoog.”

Hekserij in de 21ste eeuw
Wel een reële missie van haar: om hekserij de 21ste eeuw in te brengen. Onder andere door het geven van verschillende workshops , waarbij ze deelnemers van alles leert over tarotkaarten, maanmagie, rituelen en andere skills die vrouwen – maar ook mannen als ze ervoor open staan – helpen om verbinding te voelen met hun eigen energie en die van de (stads)natuur.

,,Heksen, zoals ik ze zie, zijn fascinerend: ze zijn zelfstandig, eigenwijs en voor de duvel niet bang. Mijn gedachte daarachter is dat iedereen magisch is wanneer hij of zij ervoor kiest zijn eigen leven te leiden.”

Heks, hoer or heilige
Aan duivelsaanbidding doen de urban witches dan ook niet, stelt Atropa nog maar eens gerust. Iets of iemand aanbidden, is namelijk je kracht weggeven of inzetten voor een hoger doel. Mij gaat het erom juist in het reine te komen met jezelf. Niemand is alleen de heks, de hoer of de heilige; we hebben van alles een beetje. Daarin de balans zoeken, is mijn hekserij.”

[Door Ilja Post op 30 jul 2018 / 20:30 uur Bron: www.metronieuws.nl]

Delen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *