Het Johari raam

Het Johari venster is een bekend hulpmiddel om te achterhalen over welke kwaliteiten u beschikt, welke zichtbaar zijn en welke niet. De naam Johari komt van de bedenkers Joseph Luft en Harry Ingham.

Foto: Vind deze persoonlijker fijner en duidelijker werken voor mij

Waarover gaat het precies?

In bijgevoegd schema ziet u een viertal vlakken namelijk: open, blinde vlek, verborgen en onbekend.

 • Open
  Open wil zeggen: het is bekend bij uzelf en bij anderen. Dat wil zeggen dat de kwaliteiten die u van uzelf kent ook herkend worden door anderen. We noemen dat ook wel manifeste kwaliteiten. Ze zijn duidelijk aanwezig. Er ontstaat dus een congruent beeld. Het beeld dat u van uzelf hebt stemt overeen met het beeld dat anderen van u hebben.
 • Blinde vlek
  Categorie twee gaat over de blinde vlek. Het is bekend bij de ander en onbekend bij uzelf. Anderen zien bepaalde kwaliteiten van u maar u merkt het zelf niet op.  Dat zou kunnen inhouden dat u meer kunt dan uzelf dacht maar het geeft ook aan dat u nog te weinig zicht hebt op uzelf. Anderen kunnen echter ook valkuilen van u zien die u zelf niet opmerkt. In dit geval spreken we wel vaak over een blinde vlek en is bewustwording van belang.
 • Verborgen
  We spreken over verborgen eigenschappen wanneer het  gaat over bekendheid bij uzelf terwijl de ander niet bekend is met dat deel van u. We noemen dit ook wel half latente kwaliteiten. Thuis laat u ze wel zien maar op uw werk bijvoorbeeld niet. Een gevolg kan zijn dat u zich te weinig profileert en dat de ander niet het juiste beeld van u heeft.
 • Onbekend
  Onbekend betekent dat het verborgen is. U ziet of weet het niet en de ander ook niet. Een voorbeeld hebben we van een jongeman die na de lagere school de mavo ging doen terwijl hij later cum laude afstudeerde op een tweetal universitaire richtingen. De leraar op de basisschool had niet opgemerkt wat voor talent hij in de klas had en de ouders c.q. de leerling zelf hadden dit ook niet gedacht.

Effectief functioneren

Effectief functioneren zit vooral in het vakje wat we als open aanduiden. U hebt zicht op kwaliteiten en eigenschappen waarover u beschikt en uw omgeving ziet dat ook. Hoe groter deze categorie is, hoe beter het gaat. Er is een congruent beeld dat wil zeggen: het beeld dat u van uzelf hebt stemt overeen met het beeld dat anderen van u hebben. Er is een imago dat past.

Bewustwording

Bewustwording is noodzakelijk in de categorie blinde vlek. Als deze te groot is, haalt u er toch nog niet uit wat er in zit. Wellicht voelt u zich belemmerd of hebt u nog gebrek aan zelfvertrouwen. Terwijl anderen uw kwaliteiten wel zien, voelt u zich nog belemmerd of terughoudend.

Bron: https://www.desteven.nl/

Delen

1 reactie

 • Wat ik spannender vind is om na elke trekking van drie kaarten deze terug te stoppen in je deck en vervolgens er weer drie te trekken. De kans op een zelfde kaart is spannend en maakt het net iets interessanter. Zo dus. Groet.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *