Dokter Juriaan schreef een mooie uitleg in hoe ik denk

In deze wereld is er altijd wel iemand die ‘beter’ is dan jij. De grote valkuil is dat we ons onophoudelijk vergelijken met mensen die het beter hebben of ergens beter in zijn dan wij. En hoewel dat ook positief kan uitpakken (jaloezie brengt je immers in contact met je diepe verlangen), is de praktische uitkomst vaak dat het knaagt aan je fundament van zelfvertrouwen, zelfrespect én zelfwaardering.

Het jezelf ondergeschikt maken aan die ander en verhalen vertellen die jou doen geloven dat het toch geen zin heeft, is dan de meest gemakkelijke weg om de frustratie te ontlopen en de wereld de schuld te geven. De weg naar beneden is altijd makkelijker dan de weg naar boven. Maar ook destructiever.

Op de bodem verspil je jouw kwaliteiten, word je onzichtbaar of ga je klagend en verbitterd door het leven en sterf je bij leven al een langzame dood.

Op onze jacht naar prestaties en successen blijven we maar rennen, met als resultaat dat we als een door blinde ambitie gedreven marathonloper met een verbeten blik en met oogkleppen op, uitgewoond aan de finish komen. Of halverwege geblesseerd uitvallen…

In plaats van dat we het onszelf vooral ook gunnen om te mogen genieten van het proces zelf. En is groei misschien wel de belangrijkste vorm van winnen.

Er is niemand op de wereld die hetzelfde pad gelopen heeft als jij. Naarmate je ouder wordt, wordt jouw leven steeds persoonlijker en meer onderscheidend ten opzichte van anderen. Je steeds vergelijken met een ander is alsof je ieder puzzelstukje met een ander stukje vergelijkt en zo het totale plaatje uit het oog verliest.

Je beste vriend verdient misschien meer, maar gaat vreemd en is ongelukkig in zijn huwelijk. Terwijl jij iedere ochtend dankbaar wakker wordt naast je partner en ongelooflijk lekker kan koken, creatief bent of een klein paradijs van je eigen tuin weet te maken.

Stop met jezelf op een negatieve manier te vergelijken met een ander. Blijf mild en stuur meedogenloos bij. Ga staan voor jouw unieke kwaliteiten en maak keuzes. Kies waar je jouw kostbare tijd, energie en aandacht aan wilt geven. Zodat het bijdraagt bij aan jouw zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfwaardering…

Bron: Dokter Juriaan

Delen

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *