De week door met Eefje de Visser

van tarot met vrienden tot de kwartaaladministratie

De week zit er weer op. Zangeres Eefje de Visser (35) opent de tweede halve finale van het Songfestival. Vanuit woonplaats Gent neemt ze de week door.

Ze moet haar agenda erbij pakken om te bedenken hoe haar week was, ‘door corona is alles een grote soep van tijd geworden.’ Het enige wat resoneert is dat het – wederom – geen bijster interessante zeven dagen zijn geweest. Of nou: ‘Ik heb bij vrienden in Utrecht gegeten, dat was heel gezellig. En belangrijk, want naarmate je ouder wordt blijft een aantal vriendschappen over. Die mensen horen bij je leven en moet je koesteren.’ De avond zelf passeerde zoals dat gaat, met gesprekken over de liefde, werk en wat verder ter tafel komt, het omarmen van gemeenschappelijke verhalen én verschillen, met als hoogtepunt de tarotkaarten die vriendin Johanneke tevoorschijn haalde. ‘We zijn helemaal niet zweverig, maar zoiets met elkaar doen, leidt wel tot leuke inzichten en grappige gesprekken.’ Een tip, wellicht, als u de boel wilt uitdiepen of murw bent van het Groundhog Day-effect waarin we nu zitten. ‘Bovendien krijg je wat algemene wijsheden mee, en dat is nooit verkeerd.’

Kwartaaladministratie

Dan verder bladerend: ‘O, ik weet nu ook wat het stomste was deze week. Ik moest mijn kwartaaladministratie doen. Alles met getallen pakt bij mij veel bandbreedte. Ik moet mijn hoofd er echt toe zetten, dus daarom schuif ik het eindeloos voor me uit.’

Dan volgt het relaas waarvan elke zzp’er een wegtrekker krijgt: Excel, de bonnen en facturen, hoe die altijd kwijt zijn en nooit kloppen. Gereden ­kilometers? Jézus, geen idee, kom maar door met die agenda, blader de blader, gokken, inschatten, optellen. O ja, dagvergoedingen: kloppen die allemaal? En waarom staat dat bedrag op privé ­terwijl het voor werk is?

Maar vaak ook, ergens halverwege, het besef dat als je eenmaal bezig bent het ook wel weer meevalt, aangemoedigd door het zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt. Algemene wijsheid: de soep wordt nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Maar mag er alsjeblieft weer eens wat peper en zout in?

Door: Carolien Spaans. Beeld: Erik Smits. Bron: https://www.volkskrant.nl

Delen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *